Když už to vážně vypadalo, že má úplně první práce bude průvodce poznávacích zájezdů po Evropě, ozvala se mi malá moravská cestovní kancelář s nabídkou práce delegáta na řecké Lefkádě.

Pro začátečníka bez zkušeností tohle byla hodně dobrá nabídka. CK měla zajištěné delegáty, kteří tuto práci vykonávali při studiu, ale až na červenec a srpen. Sezóna v Řecku začína na konci května a končí na začátku října a mě potřebovali právě na ten začátek a konec sezóny.

V té době už jsem měl rozjetý průvodcovský kurz a s cestovkou jsem se domluvil, že si zřídím živnost.

Když se občas ptám kolegů a kolegyň, jaká byla jejich první práce, bývá to hodně rozmanité.

Někdo se musel na svou pozici vypracovat nejdříve jako technický delegát. Technický delegát je zvláštní práce, kdy jezdíte vesměs autobusem (ale mohou to být i kobinace autobusu a trajektu) do evropských destinací, kam přivážíte delegátovi klienty. Tam posbíráte ty vykoupané a opálené a jedete zpět. Je to dobrý způsob, jak se můžete zapracovat a cestovka si vás ověří. Hned se pozná, jak zvládáte komunikaci s klienty a řešení různých situací, které cestou nastanou. Hlavně se ale staráte, aby byli všichni vyčuraní…

Někdo měl štěstí jako já po pohovoru mu byla nabídnuta práce přímo v destinaci.

Když jsem se dozvěděl, že bych jel na Lefkádu, musel jsem se podívat na mapu, kde to vlastně je a o čem je řeč. Nevěděl jsem o tom místě vůbec nic! My jsme tehdy byli na Lefkádě 3 noví delegáti a zůstali jsme dva. S námi přijel i zkušený člověk z CK a strávil s námi přibližně týden zaškolením. A potom jsme si museli pomoct sami. Ale motivaci jsme měli velkou a připravit se nebyl až takový problém, jako to vypadalo na začátku.

Možná si říkáte, kam zmizel ten náš třetí delegát. Nebyl to delegát, ale delegátka. Hned z počátku si našla řeckého přítele a začala pracovat u něj v taverně. Dnes je v Řecku vdaná. I to se stává – a velmi často :)

Nakonec jsem na Lefkádě pracoval nejen začátek a konec první sezóny ale i celé dvě další. O tři roky později jsem zaučoval nové delegáty já.