Přibližně loni na jaře jsem na tomto místě psal o svých plánech. O tom, že nechci již dále pracovat jako delegát. Měl jsem pro to několik důvodů a hlavní byl ten, že po těch letech delegátování již není mým cílem trávit každoročně půl roku bez přestávky v zahraničí.

Mohli jste si na tomto blogu přečíst hodně mých zážitků a rad. Děkuji všem za ohlasy, e-maily a vzkazy a jsem rád, že jsem tím (doufám) alespoň někomu pomohl v jeho začátcích.

Stále mám tuto práci rád. Je to jako droga. Proto jsem se před rokem rozhodl, že se vydám na nelekou půdu průvodce poznávacích zájezdů, hlavně v Evropě. Mohl bych se tak vracet vždy po práci domů, do vlastní postele, k vlastní přítelkyni, k rodině a kamarádům a přitom zůstat “v oboru”.

S čistým průvodcováním jsem již koketoval dříve. Asi rok v Egyptě na Nilu a samozřejmě i jako delegát při všech možných výletech. Takže to velká změna nebude. Nevědel jsem ale, jestli se mi to podaří. Jako delegát jsem měl již nějakou historii, známé cestovní kanceláře pro které jsem pracoval a vybudovanou dobrou pozici. Každý rok na jaře jsem si mohl vybírat z různých nabídek.

Teď jsem začínal zase téměř od nuly. Musel jsem jako na začátku obesílat cestovní kanceláře s nabídkou. Měl jsem sice zkušenosti s touto prací, ale malé zkušenosti s konkrétními zájezdy.

Ale podařilo se to. Před rokem jsem na jaře začal kontaktovat jako na začátku cestovky, jednal, jezdil na schůzky, chodil po veletrzích, hledal možnosti na internetu. Šel jsem do konkurenčního střetu s průvodci, kteří mají odbornou kvalifikaci. Důchodci-historici, učitelé dějepisu a podobně.

Musel jsem mít jinou konkurenční výhodu. Ta má byla možnost dobré a rychlé adaptace na různé destinace. A také možnost dlouhodobé a stálé spolupráce. Mohl jsem pořád. Nejen o prázdninách jako učitelé. Je to problém mnoha průvodců. Na průvodcování si musí brát dovolenou nebo čekat na prázdniny. Nebo za rok odejdou na mateřskou nebo do zaměstnání, které jim neumožňuje další cestování.

Nakonec jsem se domluvil s jednou konkrétní cestovkou. Mohl jsem začít jezdit na zájezdy na “náslech”.

Ve znalostech jsem se musel konkurentům vyrovnat. Když nemohu soupeřit s profesionálními historiky, přemýšlel jsem, co je pro turisty nejdůležitějí. A začal jsem si připravovat podklady pro výklad, které obsahovaly kromě “povinné” historické části především různé zajímavosti, srovnání a aktuality. Svůj výklad jsem zaměřil místo na letopočty na srozumitelnost a atraktivní témata.

Na každý zájezd se poctivě připravuji. Můj výklad má proto úspěch. Díky internetu a mnoha novým publikacím je k dispozici mnoho zajímavých témat, která si mohu připravit, zpracovat a předat klientům.

Na jaře jsem byl několikrát ve Francii a Británii. Ještě ne jako průvodce, ale jako potenciální průvodce na konkrétním zájezdu na obhlídnutí trasy. Také ale několikrát soukromě. Ještě loni jsem stihnul první zájezdy jako průvodce.

Na letošní rok mám již rozpis zájezdů od dubna do října. Konkrétní zájezdy najdete na mém webu www.martinsimek.cz/pruvodce.html. Mezitím musím odmítat další nabídky. Tenhle příspěvek na blog píšu z kavárny v Paříži, kde čekám na klienty, kteří jsou na Eiffelovce. Za chvíli pokračujeme v prohlídce…