“Dobry den, chtela bych poprosit o radu ci kontakt na CK, ktere se specializují na Mexico. Vdala jsem se sem a uz tu ziju 5 let. Mluvim velice dobre spanelsky a anglicky a Mexico a mistni pomery znam velmi dobre. Zkusenost zadnou nemam, ale nemam problem si problem si v Cechach udelat kurz delegata. Moc dekuju predem za pomoc.”

Neznám přesně situaci v Mexiku, ale obecně bych doporučil všem, kteří žijí v zahraničí, aby se neomezovali na české turisty. Platí to pro všechny vdané (oženěné) i v mnoha evropských zemích (Řecko, Itálie, Španělsko). Zjistěte si, jaké jsou podmínky v dané lokalitě pro průvodcování a pracujte pro místní zahraniční firmu nebo sami pro sebe. Můžete pracovat na fulltime jako průvodci pro klienty z celého světa – podle toho, který znáte jazyk. Je třeba jen zjistit situaci, nutné podmínky v dané lokalitě. Není nic jednoduššího, než zajít do místní turistické kanceláře a zeptat se na práci. Tyto místní turistické agentury velmi často poskytují průvodcovský servis i delegaturu pro zahraniční (i české!) cestovky. Evropské cestovky velmi často mají delegáta nějakého místního člověka.

Například, když jsem pracoval ve Spojených arabských emirátech, tak německé cestovky spolupracovaly s místní turistickou agenturou, která zaměstnávala Ukrajinky (!!) a ty dělaly delegátky Němcům. Ukrajinky samozřejmě uměly německy dobře. To jen Češi měly svého delegáta (a pak, že jsou naše CK horší…). Nebo kolega Čech na Parze dělal delegáta Švýcarům.

Takže moje rada je – neomezujte se na české CK, ale pokud žijete v zahraničí a chcete pracovat v cestovním ruchu, pracujte pro místní turistickou kancelář. Jestli umíte jen česky, nebo chcete pracovat jen pro Čechy (abyste neztratili kontakt s rodnou hroudou), poradím v příštím článku, jak najít cestovky, které pořádají zájezdy do destinace, která vás zajímá.