Jeden z častých dotazů, které dostávám se týkají výše platu delegáta. Je jasné, že to zajímá každého :) Hlavně se ptáte, jestli se tím dá “uživit”.

No jasně, že dá. Kdyby se nedalo uživit, tak by to nikdo nedělal…

Pracujete na živnostenský list, takže se nebudeme bavit o výplatě, ale o smluvní odměně, kterou dostanete od cestovní kanceláře. Tato výplata ale může být poměrně nízká, protože součástí odměny se kterou misíte počítat, jsou provize nebo přímo pevně stanovené odměny od místních zahraničních partnerů.

Smluvní odměna od CK je většinu stejná pro všechny delegáty. Lukrativní destinace potom jsou ty, kde se dá vydělat něco navíc. Jak je to s těmi provizemi na místě napíšu v některém dalším článku, protože to je opravdu kapitola sama pro sebe a do jisté míry pořád tabu. Mohou být minimální i opravdu hodně vysoké a většinou jsou přímo úměrné tomu o kolik klientů se staráte.

Vzhledem k odměně je důležité si uvědomit, co na místě utratíte. Nemusí to být vůbec nic (ubytování a často i stravu máte zajištěnu) a tak to co vyděláte, vám zůstane – na to nezapomínejte! Žádné složenky, nakupování, prostě nic… Ale na druhou stranu znám hodně delegátů, kteří utratí to, co vydělají (a někdy i víc), protože v některý destinacích je večer těžké odolat mísním tavernám, barům nebo přímo shoppingu.

Když jsem začínal, vydělal jsem si např. 2000,- Kč jednorázově od CK, která potřebovala pokrýt jeden turnus v Itálii. Neměl jsem ale skoro žádnou práci, plnou penzi a skoro celý den volno. Když jsem pracoval dlouhodobě např. v Egyptě, tak měsíčně byly odměny po součtu vyšší, než je průměrný plat v ČR s naprosto minimálními náklady. Ve stejné destinaci pro stejnou cestovku ale pracovali delegáti, kteří na tom byli hůř i líp, právě vzhledem k množství klientů (a provizím).

Čím jste zkušenější (a lepší delegát), tím více máte možností výběru a tím i obsazení místa, kde se dá dobře vydělat. Jako v každém oboru, ale záleží především na vašich schopnostech.