Jeden z častých dotazů, které mi píšete, je co vlastně delegátovi cestovka zajišťuje v destinaci a co si musí platit sám.

Vždy to záleží na podmínkách, které daná CK nabízí delegátům a může se to lišit. Ale je to přibližně asi takto:

Ubytování - zajišťuje cestovka. Může to být v hotelu, kde jsou ubytovaní i klienti nebo v ubytovacím zařízení, které vlastní místní zahraniční partner apod. Úroveň ubytování může být různá a není vyjímkou, že si delegáti na ubytování stěžují, když zahraniční partner dá to nejhorší, co mu zbylo. To víte, v rušném letovisku je v sezóně o ubytování nouze. Někdy je třeba si nenechat líbit, pokud vaše ubytování není v pořádku. V některých případech můžete dostat od CK peníze a ubytování si najít sami. Cestovky většinou mají s vámi ve smlouvě, že ubytování může být společné ve dvou osobách stejného pohlaví.

Strava – pokud pracujete v destinaci, kde máte na starosti hlavně hotely (a dokoce třeba v tom hotelu i bydlíte) máte většinou stravu zajištěnou. Minimálně polopenzi, někdy i plnou penzi s nealko nápoji. Pokud pracujete někde, kde jsou klienti ubytovaní hlavně ve studiích a apartmánech, kde si vaří (tedy ne v hotelu) a cestovka nemá žádný partnerský hotel s klienty, musíte si stravu hradit. V tom případě ale často máte domluvené velké slevy v určitých partnerských restauracích.

Oblečení – většinou to je nějaká uniforma (kalhoty, sukně, košile, halenka), kterou dostanete a musíte nosti na oficiální akce, jako je letiště, informační schůzky apod. Některé CK (skoro všechny kromě těch velkých) nemají uniformu, ale určitě vždy alespoň nějaká trička s logem.

Doprava do destinace – zajišťuje samozřejmě CK, vč. vyřízení víz apod.

Cestovní pojištění – z vlastní zkušenosti téměř vždy zajišťuje CK.

Doprava v destinaci – pokud ji potřebujete k práci, CK proplácí jízdenky nebo prostřednictvím místních partnerů dostanete auto nebo malou motorku. Pokud nemáte řidičák, tak kolo :-)

Takto by to mělo fungovat. Pokud by CK cokoli nechtěla za vás hradit, záleží samozřejmě jak máte vysokou výplatu a jestli její výše vykompenzuje některý jiný nedostatek…