Otázka, jak získat práci delegáta, trápí mnoho těch, kteří začínají. Ze zkušeností (ať už vlastních nebo od kolegů a kolegyň) můžu doporučit tyto postupy:

1. Osobní doporučení – mnoho delegátů, které znám, získalo svou práci tak, že je někdo doporučil. Cestovky mají své delegáty, kterým věří. Pokud potřebují někoho nového, mohou se zeptat těch stávajících jestli “někoho neznají”. Pokud vy nikoho neznáte, tento bod přeskočte.

2. E-maily – je to nejrchlejší a nejjednodušší. Pište maily na cestovky. Jako přílohu přiložte CV v souboru se svou fotografií aby si to mohli v CK pohodlně vytisknout a založit, nebo někomu předložit. Fotografie je důležitá. Pokud o vás CK nic neví, musíte vystačit s tím, že vypadáte sympaticky.

3. Veletrhy cestovního ruchu. Konají se vždy na jaře – v Brně je to veletrh Go a v Praze Holiday World. Na těchto veletrzích byste neměli chybět. Získáte přehled o trhu, kdo kam jezdí a jaké destinace jsou v kurzu. Na stáncích vybraných cestovek se zkuste zeptat na zodpovědnou osobu. Často můete narazit přímo na majitele nebo ředitele cestovky a pokud zaujmete, je to zásah do černého. Musíte mít sebou CV, které byste tam mohli hned nechat.

Tyto postupy nejsou užitečné jen pro úplné začátečníky, ale  pro zkušené delegáty. Může se vám stát, že spolupracujete s nějakou CK, ale nejste spokojeni. Chcete vyzkoušet něco nového nebo jet někam jinam. Veletrhy jsou přjemná příležitost, jak si osondovat co se děje na trhu cestovek.

Pokud chcete být opravdu profesonálové, změna CK není na škodu. Většina našich cestovek je zaměřená na určitou lokalitu a zkušenosti získáte nejlépe tak, že vyzkoušíte něco nového, což se často neobejde bez změny cestovky.

Pokud jste úplní začátečníci, je důležité něco dělat. Psát, nabízet se. Čekat na nabídku nestačí. Na začátku to sice vypadá, že se nikdo neozývá, ale až budou cestovky potřebovat, tak se ozvou, třeba s nabídkou, která vám vyrazí dech. Ale musí o vás vědět.

Jestli vás zajímají další informace o práci delegáta, jak ji získat, podmínky práce a další zajímavosti, sledujte pravidelně tento web. Adresa je www.delegatck.cz. V orientaci vám také pomůže menu na kategorie v pravém sloupci nebo rovnou přejděte na titulní stránku s nejnovějšími články.