Možná někteří z vás čtou tyhle články proto, že se sami chcete stát delegáty. Tady je na místě varování! Ještě máte čas si to rozmyslet! Tahle práce vás bude stát mnoho sil, nervů a let života. Získáte obrovské zkušenosti, ale za vysokou cenu.

Vím to ze své 6 leté práce v různých destinacích.

Musíte se velmi často rozhodovat v krizových situacích, které nečekáte a stále být připraveni “na nejhorší”. Nesmíte přitom nikdy dát najevo nejistotu. A těch situací bude plno! Nemusí přijít zrovna živelná pohroma (ale může) - stačí, když vám nepřijede autobus, kam má.

Rozmyslete si to ještě, pokud jste spíše introverti a máte problém s vystupováním na veřejnosti nebo pokud necháváte rozhodování raději na jiných. Jako delegáti si většinou budete muset pomoct sami.

Delegát nemůže být nemocný, když to nejde. V destinacích jste s klienty jen vy a nikoho vaše indispozice nezajímá. A když už nemocní opravdu budete, může to být v místech s VELMI nízkou úrovní lékařské péče.

Jste také připraveni na to, že velká část této práce představuje vyřizování stížností? A vy budete ten hromosvod. Představte si, že budete pracovat na hotelu a přijde si za vámi stěžovat 20 klientů, část z nich po vás bude křičet a někteří natáčet na video. A bude to  kvůli něčemu, co jste nezavinili. Musíte být schopni zachovat rozvahu za každou cenu.

Během práce v určité destinaci nebudete mít nikdy opravdu volno. Nějaký “volný” den se vždycky najde, ale pořád budete zodpovědni za klienty a kdykoli vám kdokoli může zavolat, třeba s nějakou stížností nebo vážným problémem, který bude potřeba hned řešit. To vše po dobu několika měsíců bez přestávky.

Jste na to připraveni?

Místo toho můžete chodit třeba do kanceláře, večer si zajít do kina. Najít si doma partnera, mít volné víkendy. Můžete spát večer ve své posteli…

Pořád máte šanci přestat číst a najít si normální klidnější práci (třeba pyrotechnika)!

Jenže delegatura a průvodcování má své jedinečné kouzlo. Všichni, kdo to okusili, to ví…